Правилното хранене при деца в училищна възраст

Децата и техните родители много добре знаят кои продукти не бива да се използват в храненето. Но докато родителите познават тези продукти и спазват забраните, децата, макар да знаят, че чипсът, газираните напитки, пържените сухари са вредни, продължават да ги консумират.

Изследване на хранителните навици на съвременните ученици показа груби нарушения, които са доказателство, че в обществото изчезва понятието "култура на храненето". Отговаряйки на въпроси за обяда много ученици от горните класове се оказа, че нямат представа, че нормалният обяд трябва да включва няколко ястия.

Обядът, според подрастващите, е хранене в средата на деня след прибиране от училище. Най-често това са сандвичи, чипсове. Често качеството на храната не е свързано с материалното състояние на семейството и много често и във финансово обезпечени семейства има груби нарушения в рациона на хранене, което е обусловлено от недостатъчната информираност по въпросите на здравословното хранене.

Детските лекари знаят, че болшинството болести (не само на стомаха и червата) започват от неправилното хранене на детето. В този списък не на последно място е затлъстяването, а също и противоположното му състояние - неврогенната анорексия. За съжаление, в разговорите с младежите често се налага да се тръгне от заболяването, тъй като не винаги в семейството има сформиран стереотип на здравословното хранене.

Храносмилането е най-сложната система, която се регулира от хормоните, биологично активните вещества, вегетативната нервна система и др. Последователната преработка на храната и абсорбирането се осъществяват в резултат от дейността на изключително сложен механизъм, повредата на който води до различни заболявания.

Възможностите на организма, дори и на младия, не са безгранични – сухата храна и всевъзможните газирани напитки, чипсовете, богатите на въглехидрати храни, пушенето са пряк път към нарушаване на сложния механизъм, регулиращ функцията на стомашно-чревния тракт.

Статистиката показва как са се "подмладили" болестите язва на стомаха и 12-пръстника, които днес често се срещат при 8-9 годишни деца, докато преди години това е било непознато.

На децата от началните класове е добре да се дават сокове, предназначени за деца. Соковете, предназначени за деца, имат предимство пред «обикновените» сокове, тъй като хигиенните изисквания към производството им са много по-високи – те не трябва да съдържат оцветители, консерванти и други добавки

Правилното хранене е едновременно и просто и сложно: желателно е да се храним най-малко 3 пъти на ден, по едно и също време. В рациона трябва да са включени мляко, млечни продукти, месо, пилешко месо, риба, зърнени храни, зеленчуци в обработен вид и сурови, плодове.

Рибата по хранителни свойства е равностойна на месото. Мазнината на рибата притежава висока биологична стойност поради съдържащото се в нея голямо количество полиненаситени мастни киселини, необходими на организма. Морските продукти също така са много полезни заради повишеното съдържание на йод, флуор, мед.

Яйцата (кокоши, пъдпъдъчи, задължително сварени) са необходими продукти, благодарение на съдържащите се в тях белтъци, мазнини, витамини А, В1, В2, Е.

Зеленчуците - картофи, бобови култури, моркови, цвекло, тиква, ряпа, тиквички, краставици, домати, лук, зелена салата, киселец, спанак и т.н. са задължителни в една балансирана диета. В страните от Европа и САЩ, където се пропагандира здравословното хранене, за обяд задължително се сервират различни салати, приготвени от сурови зеленчуци, овкусени с растително олио.

Желателно е плодовете и зеленчуците да се приемат в суров вид, а през зимата може да се използват и замразени.

Зърнените и бобови култури трябва да са представени в много широк асортимент. Най-ценни по белтъчен и минерален състав са бобовите култури (фасул, леща, соя, грах), елдата, овесените ядки, царевично брашно.

Хлябът е ценен хранителен продукт, препоръчително е да се консумира хляб от едро смляно брашно.

За закуска може да се използват готови каши, корнфлейкс, зърнени закуски, поляти с мляко.

Супите (месни и зеленчукови), като силни активатори на секрецията на жлъчен сок, са задължителни в обедното меню. За повишаване на апетита на учениците може да се дават малки количества сирене преди обяда.

Киселомлечните продукти е желателно да се консумират всеки ден.

За подобряване на функционалното състояние на стомашно-чревния тракт са необходими препарати, нормализиращи микрофлората на червата.

Във всяка възраст са важни така наречените пробиотици, към които се отнасят всякакви живи лакто-, бифидобактерии. Лакто- и бифидофлората е в основата на нормалната микрофлора у човека, участва в процесите на храносмилането, стабилизира имунитета, подтиска развитието на патогенни микроби.

Лиолакт възстановява и поддържа оптималния баланс на микрофлората в стомашно-чревния тракт, способства за правилното функциониране на червата и имунната система.

За деца (от 3 до 16 години) се предписва по 1 капсула 2 пъти на ден преди храна с малко количество течност.