Пробиотици при стрес

Кого убива стреса?

Честите и продължителни стресови състояния убиват милиони полезни микроорганизми, които живеят в нашия стомашно-чревен тракт и предпазват човека от вредни вируси и бактерии и отговарят за имунитета му – най-важния защитник на човешкия организъм.

Тези микроорганизмите са живи същества, които също като човека дишат, хранят се, размножават се и се страхуват от стреса. На всички е известно, че в моменти на стрес, свръхнапрежение, страх, нервен срив в кръвта постъпват така наречените хормони на стреса адреналин и норадреналин, които на свой ред променят химичния състав на кръвта и процесите на метаболизма.

Но малцина знаят, че в резултат на това страда много важен механизъм за регулиране на жизнената дейност на бактериите - адхезията.

Микроорганизмите - лактобактерии и др. не могат да се прикрепят към слизестата ципа на червата, съставът на която се нарушава под въздействието на стреса. Поради това тези полезни бактерии не могат да се размножат и създадат колонии за изграждане на защитна микрофлора в организма на човека.

От друга страна, дейността на червата до голяма степен се регулира от нервната система, която е основна мишена на стреса. Затова често по време на стрес настъпва безпорядък в работата на червата. Храната или твърде бързо преминава през червата и хранителните вещества не успяват да се абсорбират (изнервиш се - и бегом до тоалетната). Или, наобратно, появява се запек. Всичко това влияе пагубно на състоянието на чревната микрофлора.

А знаете ли, че здравата микрофлора не само защитава човека от вредните вируси и бактерии, но и участва в синтеза и усвояването на витамините и микроелементите, извлича интерфероностимулиращите и имуномодулиращите вещества, защитава черния дроб, като обезврежда до 50% от токсините. Затова здравата микрофлора е необходимо условие за нашето здраве.

А как да се борим със стреса?

Да живееш без стрес – това е утопия. Стресът е натрапчив спътник в нашия живот. И ако стресовото състояние се запази за по-дълго време, душевните преживявания, последствията от стреса водят до депресия или се маскират като болести на вътрешните органи. Вследствие на това някои си докарват язва, а други - хипертония, алергичен дерматит и дори инфаркт .

Често сами предизвикваме развитието на тези заболявания, като се опитваме да се борим със стреса не по най-добрия начин. Сред хората винаги е била популярна рецептата на трите "С"-та - спорт, сауна, секс. Тази рецепта, безспорно има определен ефект. Но, за съжаление, тези три "С"-та не могат да спасят микроорганизмите. Нещо повече, излишеството в гореизброените сфери може да причини дисбактериоза. Затова борбата с последиците от стреса трябва задължително да включва възстановяване на защитната микрофлора.

Най-бързият начин е да се приеме един курс пробиотици от серията Лиолакт.

Пробиотикът Лиолакт съдържа висока концентрация от живи бактерии, които се намират в активно състояние и започват да действат веднага след приемането на препарата. Лиолакт бързо нормализира процеса на адхезия, възстановява необходимото количество защитна микрофлора, ускорява имунната система, спасява ви от признаците на дисбактериозата – промени в изхожданията, запек, подуване на корема, гастрити, алергия.


Изнервен си - вземи Лиолакт.
Към страница за пробиотик Лиолакт

Правилното хранене при деца.

Децата и техните родители много добре знаят кои продукти не бива да се използват в храненето. Но докато... подробно >>