Как пробиотиците влияят на имунитета на човека?

Какво представлява имунитета?

Защо някои хора боледуват рядко, а други често и тежко - настинки, отити, бронхити, пневмония, херпеси, кандидози, пиелонефрити и т.н. често водят до хронични заболявания. Огромна роля за това има имунитета на човека, който представлява нашата защита от различните инфекции, патологични бактерии, вируси и всичко, което може да навреди на нашия организъм. Имунитетът е съпротивляемостта на организма срещу инфекции (в това число — болестотворни микроорганизми) и относителната устойчивост срещу вредните въздействия.

Кое води до намаляване на имунитета: нерационалното и нефункционално хранене (честотата на хранене, съставът на продуктите), недостатъчният прием на витамини, стресът, необоснованият прием на химични препарати – медикаменти, радиацията, лошата екологична среда.

През есента и пролетта започваме да обръщаме особено внимание на състоянието на нашия имунитет - когато както винаги започват да боледуват и децата, и възрастните.

Как пробиотиците влияят на имунитета?

Това, че определени видове лактобактерии с пробиотично действие, съдържащи се в някои видове храни и хранителни добавки оказват силен положителен ефект върху имунитета на човека е известно отдавна, но едва в последните няколко години учените обясниха механизма на действие.

Храносмилателната система е дом за над 100 трилиона бактерии, 400 вида полезни и вредни бактерии, които живеят в баланс в съотношение приблизително 85% към 15%.

При запазване на този баланс в здравите черва полезните микроорганизми задържат развитието на вредните бактерии и съответно на редица болести, които те причиняват. Полезните бактерии действат като имунорегулатори, подготвят стените на червата за правилното усвояване на хранителните вещества, спомогат за производството на витамините А, B и К, произвеждат бактериоцини – естествени антибиотици, които убиват лошите бактерии и създават в червата среда, препятстваща размножаването на нежеланите бактерии.

Когато в резултат от влиянието на различни фактори (нерационално хранене, прием на антибиотици, стрес, радиация и др.) количеството лоши бактерии се увеличи възниква дисбиозата (дисбактериозата), която води до намаляване на имунитета. Лошите бактерии започват да се размножават и причиняват различни болести. Много учени смятат, че чревната дисбиоза е първопричина за всички заболявания при човека, в това число и раковите (онкологичните). Последните изследвания показват, че естественият враг на вирусите е интерферонът и той може да бъде възстановен до нормални нива с помощта на «живите» пробиотици, съдържащи достаточно количество полезни микроорганизми.

Интерферонът принуждава инфектираните с вирус клетки да се самоунищожат за да се предотврати заразяването на целия организъм, като по този начин ускорява процеса на оздравяване.

При едно от последните изследвания на дълголетници бе установено, че при тях микрофлората на червата, в по-голяма степен микробният състав - съдържа повишено количество полезни лактобактерии, с което прилича на бактериалното състояние на детските черва, докато при възрастните хора с годините това количество намалява.

Следователно, има смисъл да се исползват пробиотици с добро качество паралелно с промяната в начина на живот, за да се поддържа нашето здраве и дълъг качествен живот. Възможно е това да е един от "елексирите на младостта"?

За да подкрепят имунната система пробиотиците е добре да се приемат редовно, не само през есента и пролетта, целогодишно, само през есента е необходимо да се увеличи дозата - по 2 капсули 3 пъти на ден преди храна, в продължение най-малко на 1 месец.

Препоръчително е лица с хронични заболявания на храносмилателната система, дихателната система и на пикочно-половата система да приемат пробиотик в продължение на 3 месеца